Haber

Ramazan ayı anketinde çarpıcı sonuçlar! Oruç tutmayanlara genel bakış, mutfak giderleri…

Ramazan ayı sadece dini açıdan değil kültürümüzde de çok değerli bir yere sahiptir. Yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği asrın felaketinin ardından bu yıl hüzünlü bir aya girdiğimiz Ramazan ayında sevgi, hoşgörü ve dayanışma gibi olumlu duygular ön plana çıkıyor.

NG Araştırma, 22-27 Mart 2023 tarihleri ​​arasında Türkiye genelinde oruç tuttuklarını belirten 15 yaş ve üstü 1577 kişinin katılımıyla Ramazan ayının Türkiye’de nasıl geçtiği ve Ramazan ayının Türkiye’yi nasıl etkilediği sorularına yanıt aradı. mutfak masrafları.

İşte o ankette yer alan sorular ve yanıtları;

Ramazan ayında mutfak harcamalarımız nasıl etkilenir?

Ramazan ayı boyunca oruçluların tükettiği öğün sayısı iftar ve sahur olmak üzere 2 öğünle sınırlıdır. Bu mutfak harcamalarımıza nasıl yansıyor?

RAMAZAN’DA HER 10 KİŞİDEN 6’SININ MUTFAK GİDERLERİ ARTIYOR

Ramazan ayında 10 kişiden 6’sı mutfak harcamalarının arttığını belirtirken, 3’ü harcamalarında bir değişiklik olmadığını belirtiyor.

İftar için misafir davet etmeyi düşünüyor musunuz?

Ramazan bire bir vakitte paylaşma ayıdır. Bu nedenle iftar deyince aklımıza misafirler gelir. Pekala, onları iftara davet etmeyi düşünüyor muyuz?

Katılımcıların %82’si iftara misafir davet edeceğini belirtirken, %18’i davet etmeyeceğini belirtmiştir.

İftara misafir davet etmeyenlere sorduk. %40’ı misafir ağırlayacak maddi imkânları olmadığı için, %25’i davet etmeyi düşündüğü kişilerle aynı yerde yaşamadığı için ve %14’ü eski adetlerin kalmadığını düşündüğü için misafir davet etmeyecek.

Dışarıda bir yerde iftar mı yapacağız?

Katılımcılara dışarıda bir yerde iftar yapıp yapamayacaklarını sorduk. Katılımcıların %44’ü dışarıda iftar yiyeceğini belirtirken, %56’sı dışarıda iftar yapmayı düşünmüyor.

DIŞARIDA İFTAR YAPANLARIN YÜZDE 76’SININ NEDENİ EKONOMİK DURUM

Dışarıda iftar yiyemiyorum diyenlerin sebepleri ise şöyle sıralanıyor:

İftarı dışarıda yapmayı tercih edenlerin sebepleri ise şöyle sıralanıyor:

ORUCUN İŞ HAYATINA ETKİLERİ!

Katılımcılarımızın yarısı aktif olarak bir işte çalıştığını belirtmiştir. Şu anda aktif olarak çalışan bireylere orucun iş hayatına etkisini sorduk.

Katılımcıların %21’i oruç tutmanın verimliliği düşüreceğini belirtirken, %32’si oruç tutmanın çalışma verimliliğine etkisi olmayacağını düşünüyor.

Her 3 kişiden 1’i ramazan ayına özel mesai saatlerinde esnediğini ifade etti.

İftar çadırına gitmeyi düşünüyor muyuz?

Ramazan ayı birlik beraberlik ayı olduğu için çok sayıda iftar çadırı kurularak yardımlaşma yapılıyor.

10 kişiden 7’si iftar çadırlarına gitmeyi düşünmüyor. Üçü de gitmeyi planlıyor.

Ramazan pidesi fiyatlarından memnun muyuz?

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan Ramazan pidesi. 300 gram pidenin fiyatı Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından 10 TL olarak açıklandı. Fiyat konusunda katılımcıların görüşleri oldukça olumsuz.

YAKLAŞIK HER 10 KİŞİDEN 8’İ RAMAZAN PİDESİNİ DEĞERLİ BULUYOR

10 kişiden 8’i ramazan pidesinin fiyatını değerli bulurken, 2’si ne değerli ne de ucuz buluyor. Ucuz diyenler çok az.

Oruçluyken vaktimizi nasıl geçiririz?

Katılımcılara oruç tutarken boş zamanlarını nasıl geçirdiklerini sorduk. Sonuçlar şu şekilde sıralandı:,

Sahur vakti gelen davulcuların görüntüsü nasıl?

Çok eski bir gelenek olan sahurda davulcular bugün nasıl karşılanıyor? Özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte geceleri uyanıp sahur yapmak artık çok daha kolay. Peki davulcular hakkındaki genel düşüncemiz nedir?

KATILIMCILARIN %70’İ GECE UYANABİLDİKLERİ ZAMAN BİLE GELENEĞİ SÜRDÜRMELİ

Katılımcıların %70’i geceleri kendi kendine uyanabilse de Ramazan davulcularının hoş bir gelenek olduğunu ve devam etmesi gerektiğini düşünüyorlar. %17’si bugün ihtiyaç olmadığını ve kaldırılması gerektiğini düşünüyor. Sahuru davul sesiyle kaçırmadığını belirtenlerin oranı sadece %11’dir.

Oruç tutmayana nasıl selam veririz?

İslam dini hoşgörüyü her zaman ön planda tutmuştur. Peki oruçluyken, halka açık yerlerde yemek yiyen veya su içen insanları gördüğümüzde insanlara nasıl selam veririz?

Katılımcıların %51’i bu durumun düzelmeyeceğini ancak tepki vermeyeceklerini belirtmişlerdir. %35’i umursamayacağını belirtirken, %14’ü oruç tutanlara karşı daha duyarlı olmaları konusunda uyaracağını söyledi.

Aile büyüklerini ziyaret etmek bir önceliktir!

Birçoğumuz tatilde yapacaklarımızı önceden planlıyoruz. Bu uzun zamandır beklenen zamanı nasıl geçireceğiz?

KATILIMCILARIN %53’Ü BÜYÜK AİLEYİ TATİLDE ZİYARET EDECEK

Katılımcıların %53’ünün bu Ramazan Bayramı’ndaki planı büyüklerini ziyaret etmek ve onlarla vakit geçirmek. Sonuç olarak iş ve okul yoğunluğundan dolayı tüm yıl boyunca ailemizi ve akrabalarımızı ihmal edebiliyoruz. Bu nedenle dini bayramlar çok hoş bir fırsat olabilir. Katılımcıların %3’ü sadece tatile gideceğini belirtirken, %13’ü hem tatile gideceğini hem de ailesini ziyaret edeceğini belirtmiştir. %23’lük bir kısım kendi evinde vakit geçirip dinleneceğini belirtmiştir. %8 çalışacaktır.

TATİLDE ESKİ AYAKLAR YOK!

Katılımcılara günümüzde dini bayramların kutlanma biçimleri ile ilgili niyetlerini sorduğumuzda geçmişe büyük bir özlem duyulduğunu gördük.

Katılımcıların sadece %11’i bayramların eskisi gibi kutlandığını belirtmiştir. Ancak %85’i eski bayramları özlüyor. Bu geçmişe olan özlemimizi özetliyor. Herhalde teknoloji hayatımıza güzel bir şekilde girdi ve hayatın kurallarının değiştiği tahmin ediliyor… Birçok faktör eski bayramları özlemeye neden oluyor.

haber-pamukova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu